Нападенията от трихотецийно гниене се явяват предимно по плодовете на ябълката. Най-често то е по плодовете в хранилището и много по-малко в овощната градина.
В много случаи плодът външно е здрав, но при разрез се вижда, че частта около семенната кутийка е кафяво загнила. По празнините на кутийката и около нея се развива бял памуковиден мицел, а в него разпръснати розови купчинки. Най-яркият отличителен белег на това гниене е горчивият вкус, който има не само загнилата, но и граничещата с нея здрава част. В други случаи това заболяване може да се прояви и външно, като вторично заболяване около петното на струпясването. Тъканта загнива кафяво и се появява повърхностен налеп, примесен с розови купчинки.
Причинителят на горчивото гниене Trichotecium Roseum Link е широко разпространен. Най-лесно заболяват плодовете на ония сортове, които имат отворена чашка до семенната кутийка или повърхностни повреди от друг вредител. Болестта се благоприятства от достатъчно влага. Температурата пък трябва да е над 5 градуса. Причинителят на горчивото гниене напада ябълката, крушата, дюлята, сливата, прасковата, мушмулата и други.
Средства за пряка борба с причинителя на трихотецийното гниене не са установени. Най-доброто, което може да се приложи, е плодовете да не се съхраняват с повреди по кожицата. Те трябва внимателно да се охладят в плодохранилището, за да се избегне “изпотяването”. Температурата пък трябва да е под 5 градуса.
Още в края на август поливките на хортензията се намаляват. Ако отглеждате хортензия в градината си и тя е голям храст, окопайте около нея, за да се подобри въздушният обмен, но не поливайте. Намалява...
Тенденцията в съвременното овощарство е по възможност формирането на корони с по-малки размери, особено на височина. Височината и общите размери на короните зависят от растежните особености на видовет...
Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група пр...
Грижите за кактусите, които се култивират в домашни условия, са достатъчно прости и почти еднакви. През зимата най-добрата температура за кактусите е 15-20 градуса, но те без повреда могат да понесат ...