Градина » Как да съхраняваме доматите

 Как да съхраняваме доматите

Ако настъпва есенно застудяване, доматите може да се съхранят временно на купове. Покриват се с рогозки или растителни остатъци.
След два-три дни се подреждат в щайги за доузряване. Помещенията трябва да са със северно изложение и с по-малки прозорци. Не е необходима светлина - на тъмно доматите се оцветяват по-равномерно и в по-интензивно червено, макар и по-бавно. Температурата да е 14-15°С до 23-25°С при относителна влажност на въздуха 80-85 %. За да поддържате тези условия, проветрявайте помещенията. Доматите започват да зачервяват след 10-15 дни, през 3-4 дни се преглеждат, за да се отстраняват загнилите или болните плодове.

Един месец в хладилник, шест - във фризера

В домашни условия витамин С ще се запази в доматите, ако те се съхранят в хладилник за 3-4 седмици. Поставят се в най-долната част. Установено е, че едва след повече от един месец те губят вкусово-ароматните си качества.

Шест месеца издържат обаче във фризера. Има няколко начина за замразяване:

* Доматите се измиват добре, махат се дръжчиците, нарязват се на половинки, четвъртинки, малките може и цели. Подсушават се и се поставят в специалните торбички за фризер, като максимално се отстранява въздухът.
* Плодовете се бланшират в кипяща вода за 1 минута, изваждат се и се обелват. Държат се в пластмасов поднос във фризера за 30 минути. След това се поставят плътно в специалните торбички за фризер.
* Доматите се смилат, отстраняват се кожиците и семената. Поставят се в пластмасов съд, оставяйки пространство 2-3 см до капака.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Лещата се сее в началото на март

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...

Молци се крият в земята и по кората

Листоминиращите молци са разпространени в цялата страна. През някои години те се намножават масово и причиняват големи щети на овощните видове, особено на ябълката. Те са дребни пеперуди (5-7 - 10 мм ...

Закалете разсада

Преди да излезе на полето, разсадът трябва да се закали. Така младите растения ще са по-устойчиви на захлаждане, ще издържат на засушаване и на резки температурни колебания. Разсадът трябва системно д...

Когато ресите се превръщат в мустачета

Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортов...

Начало