Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат и до минус 15°С, а при снежна покривка през зимата и до минус 17°С. Това дава възможност да си отгледате ранно зеле чрез есенно засаждане в по-топлите райони на страната. За това производство е необходимо да спазвате сроковете на сеитба и да засаждате подходящи сортове. Отгледайте разсад на открити лехи, а засадете 30-40 дни след поникването, когато все още почвената температура спомага за по-доброто вкореняване до настъпване на трайно застудяване. Така растенията презимуват по-добре.
Засадете на подходяща почва
Главестото зеле се развива най-добре на глинесто-песъчливи, добре аерирани и дълбоки влагоемни почви. Тези изисквания са особено необходими да спазвате при късното есенно производство. Зелето е взискателно и към хранителния режим особено по време на нарастване на зелката.
За по-топлите райони на тракийското поле подходящи дати на сеитба са 1-10 септември, а на засаждане 10-15 октомври. Растенията се засаждат по средата на тирове на разстояние 60/30 см. До настъпване на застудяването те се окопават и се загърлят добре, като листата и вегетационния връх се остават открити.
Имате работа и през пролетта
Рано през пролетта се подхранва с азотен тор, окопава се и при нужда се полива. Големи са и изискванията на зелето към влажността на почвата по време на формиране на зелката. Това се дължи на голямото изпарение на листата, което се определя от тяхната особеност. Реколтата започва да се прибира в началото на май и завършва до края на май, значително по-рано, отколкото при традиционното пролетно производство.
Ако засадите лозето си на склон, ще получите равномерни и висококачествени добиви. За съжаление обаче наклоненият терен може да затрудни извършването на ръчните работи. Почвата се свлича, оголват се г...
Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата. Дей...
Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как наприм...
Най-важният и най-често практикуван начин за размножаване на сливовите сортове е присаждането. Чрез него се осъществява възпроизвеждане на качествата и признаците на сорта. Най-използваната подложка е...