Прибере ли реколтата, градинарят се замисля за семената, които отново ще му трябват. Нормално е. Но не е нормално винаги да разчита на отбраните от собствената му градина семена, та колкото и да му е харесал отгледаният сорт.
Производството на семена е тънка работа и изисква по-специална агротехника. Ако сте се опитали да си отберете семена от някои родовити и ранни домати например, не разчитайте на успех. В повечето случаи те са получени чрез сложни кръстоски и само първото поколение след такова вмешателство има желаните качества. Във второто поколение признаците вече се разпадат и отделните растения приличат на родители и прародители, които, нека не ви изненадва, са много, много малоценни. Фирмите производителки отбелязват на етикета че семето е хибридно първо поколение с буквата F от латинската азбука и цифрата едно - F-1, например домати Балкан F-1. Е, има и сортове различни зеленчуци, които, особено в любителската практика, се размножават чрез домашно отбрани семена, като пипера, на който му казват селски.
Собствено производство, сега закупени или останали ви от тазгодишната сеитба семена може да използвате, стига да ги съхраните правилно. Сухите и проветриви помещения са подходящото за целта място. Погрешно е за амбалаж да използвате стъклени бурканчета или найлонови пликчета. Удобни на пръв поглед, те не са за предпочитане, защото винаги може да се овлажнят от вътрешната страна и да се развият плесени в тях. А стане ли това, кълняемостта им се загубва. Книжните пликчета са нужната ви опаковка.
Може да сте чули, видели или прочели, че градинската лобода се засява в ранна пролет. Вярно е. Но е също вярно, че в градините никнат самозасели се семена от предната година. Това е достатъчно да ви у...
Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...
Стъблата на ранните картофи се окосяват задължително десетина дни преди изваждането. Клубените от всяко гнездо се нареждат отделно, без да се смесват. До вечерта те се изсушават от влагата и от тях се...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...