Градина » Засейте доматите и пипера преди 15 март

 Засейте доматите и пипера преди 15 март

Парникът е зареден с пресен оборски тор и с парникова почва. Изминали са 3-4-5 дни. Почвата се е затоплила и трябва да се засеят семената. Рогозките се махат и рамките се свалят. Парниковата почва се накопава и по този начин се унищожават поникналите пле вели. Повърхността после подравнява.
Сее се на редове или разпръснато. Общоприето е, че редовата сеитба е по-добра, като предварително се направят браздички на 5 см една от друга с дълбочина около 1,5 см - за доматите. Пиперът се засява по-дълбоко, защото дебелината на покривната почва е 2,5-3 см. В реда семената се пускат на разстояние 0,5-1 см едно от друго. Точно това обаче трудно се постига. Обикновено или семената падат на купчинки, или се оказват на по-голямо разстояние. Затова много трябва да внимавате. При разпръснатата сеитба е по-лесно - семената попадат добре разпределени и ползват сравнително еднаква хранителна площ.
За производството на разсад за 1 дка домати са необходими около 20-30 г семена Те се засяват в един четирирамков парник (4 м дължина по 1,5 м ширина, което е равно на 6 кв. м). За 1 дка пипер в един парник са достатъчни 150-180 г семена. Но за да получите качествен разсад, семената от пипер, необходими за 1 дка, е по-добре да се настанят в 9 кв. м. парник. 4-5 г семена от ранно зеле са необходими за един кв. м.
За средно ранно производство на домати, пипер, патладжан се сее до средата на март. Но това е ориентировъчен срок. Зависи от района и агрометеорологичните условия. В Южна България тази работа може да бъде изтеглена малко по-рано, защото засаждането на постоянно място е по-скоро. В Северна България и по високите и по-студените места на страната не бива да се избързва. Докато настъпят благоприятни условия за разсаждане, разсадът може да прерасте и да се влоши качеството му.
Доматените растения ще се покажат за 5-7 дни, а пиперът - за 12-14 дни. През това време парникът трябва да е покрит с рамките и завит с рогозките, за да се запази топлината.

Пръчкосване

Преди основната култура обаче поникват плевелите. Поради това, че поникването и развитието на тези растения е станало при отсъствието на светлина, стъблата са нежни, тънки и дълги. Сега е моментът да се направи т. нар. пръчкосване, т.е. обикновена пръчка се прекарва по повърхността на парниковата почва. Така ще унищожите превелите.
След като поникне разсадът, трябва да се поддържат оптимална температура и влага, за да са здрави и добре развити растенията.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Засадете си и малко резене

Наричат го още аптекарски копър, влашки копър, мореч. Растението прилича на копъра, но и съществено се отличава от него. Копърът е едногодишен, с къси листни влагалища, а резенето е многогодишно или д...

Болести се промъкват от градината

Много от болестите по зеленчуците се пренасят от мястото, на което се отглеждат, в помещенията, където се съхраняват. Някои от тях външно трудно се забелязват, но при определени условия атакуват зелен...

Розите посрещат зимата наметнати

Местните диви рози, или както ги наричаме още шипки, спокойно преживяват зимата без особена защита. По-голямата част от културните сортове рози обаче страдат от студ и влага. За тях трябва да се напра...

Празът и вниманието, от което се нуждае

Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно з...

Начало