Градина » Патлажанът отива в парника

 Патлажанът отива в парника

Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата върху него да е 18 см. Засяват се 5 - 6 г семена на парникова рамка. Растението е светлолюбиво и парниковите стъкла трябва да са чисти. Семената поникват при 22 - 24 градуса. Най-благоприятна температура за развитие на растението е 25 - 28 градуса. Ако температурата падне под 14 градуса, семената не поникват, растението преустановява развитието, получават се повреди, сякаш е заразено с вирус.
В случай че навън свие голям студ, парниците трябва да се завиват с рогозка всяка вечер. В топлите часове на деня в слънчево и тихо време парниковите рамки се повдигат или парникът се открива за няколко часа.
Ако сте засели разсад за ран патладжан, той вече е образувал два същински листа и е готов за пикиране в полутоплите парници. Можете да пикирате ив кофички от кисело мляко или в пластмасови саксийки. Съдчетата наредете в парника или ги оставете в стаята. След пикиране растенията се посипват един-два пъти с почва, за да не се откриват корените им.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Под дървото натрупайте трева

Обикновено през горещите дни на юли и август градините и отделните овощни дръвчета се поливат по 2-5 пъти и след това се разрохква почвата, за да се запази по-дълго почвената влага. Околостъблените кр...

С калий ще приберете по-богата и по-вкусна реколта

Дойде времето, когато печките ще забумтят в къщите, където няма парно отопление. Фамилното огнище, което през зимата ще гори с дърва и други растителни отпадъци, може да произведе около 200 кг растите...

Лавандула за стайно отглеждане

Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...

Как се прави черничево вино

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...

Начало