Кулинарни рецепти » Рачел от ябълки и грозде

 Рачел от ябълки и грозде

Продукти:

• 5 кг бяло грозде
• 3 кг ябълки
• 1 ч.ч. смлени орехи
• босилек

Начин на приготвяне:

Избираме добре узряло бяло десертно грозде, оронваме му зърната и ги пускаме за 4-5 мин във вряща вода. После ги претриваме през сито, за да отстраним семките. Прецеждаме гроздовата каша през марля и наливаме сока в съд, в който сме сложили торбичка с 1 шепа пресята дървесна пепел. Варим 30 мин на умерен огън. Изваждаме торбичката от гроздовия сок.

Измиваме ябълките, обелваме ги и отстраняваме семенната част. Нарязваме ги на филийки и ги сваряваме в малко вода, така че да омекнат добре. Прецеждаме сока, смесваме го с гроздовия и варим на умерен огън, докато стане гъст като мед. Добавяме орехите и няколко листенца босилек и разбъркваме добре.

Разливаме рачела в сухи бурканчета, завързваме гърлата им с целофан и съхраняваме на сухо и хладно място.

Автор: Койна Момчева

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало