Кулинарни рецепти » Рачел от ябълки и грозде

 Рачел от ябълки и грозде

Продукти:

• 5 кг бяло грозде
• 3 кг ябълки
• 1 ч.ч. смлени орехи
• босилек

Начин на приготвяне:

Избираме добре узряло бяло десертно грозде, оронваме му зърната и ги пускаме за 4-5 мин във вряща вода. После ги претриваме през сито, за да отстраним семките. Прецеждаме гроздовата каша през марля и наливаме сока в съд, в който сме сложили торбичка с 1 шепа пресята дървесна пепел. Варим 30 мин на умерен огън. Изваждаме торбичката от гроздовия сок.

Измиваме ябълките, обелваме ги и отстраняваме семенната част. Нарязваме ги на филийки и ги сваряваме в малко вода, така че да омекнат добре. Прецеждаме сока, смесваме го с гроздовия и варим на умерен огън, докато стане гъст като мед. Добавяме орехите и няколко листенца босилек и разбъркваме добре.

Разливаме рачела в сухи бурканчета, завързваме гърлата им с целофан и съхраняваме на сухо и хладно място.

Автор: Койна Момчева

Представяме Ви:

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Начало