Продукти:
• 250 г кашкавал
• 250 г масло (маргарин)
• сол, черен пипер
• настъргано индийско орехче
• 250 г брашно
• 1 яйце
За посипване:
• мак, ким или сусам
• 1 с. л. прясно мляко
• 1 жълтък
За плънката:
• 180 г извара
• 100 топено сирене с гъби
• копър
• черен пипер
Начин на приготвяне:
Настъргания кашкавал и подправките смесваме с брашното, прибавяме маслото на трохи и яйцето. Омесваме тесто и оставяме в хладилника за 1 час. След това разточваме кори с дебелина 5 мм и изрязваме дълги овални лентички, които подреждаме в намазана тава.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко, намазваме половината от лентите и поръсваме с мак, ким или сусам. Печем във фурна, загрята на 175 градуса около 10 минути.
Разбиваме продуктите за плънката, като може да прибавим малко мляко. Мажем плънката върху непосипаните соленки и прихлупваме с посипаните.
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...