Продукти:
• 250 г брашно
• 125 г краве масло
• 20 г пудра захар
• 1 щипка сол
• 1 к.ч. вода
За крема:
• 50 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 100 г кокосови стърготини
• 2 с.л. ром
• 2 белтъка
За глазурата:
• 150 г шоколад
• 150 г сметана
Начин на приготвяне:
Разбиваме омекналото масло и го смесваме с пресятото брашно. Добавяме солта, захарта и водата и избъркваме хомогенно тесто. Оставяме го да престои в хладилника 15 мин. Намазняваме и набрашняваме кръгла тортена форма с диаметър 30 см. Разстиламе тестото на дъното и на височина 1 пръст по стените, надупчваме го с вилица и го печем 15 мин в предварително загрята на 200°С фурна.
Приготвяме крема като на слаб котлон стопяваме маслото и с непрекъснато бъркане прибавяме захарта, кокосовите стърготини, рома. Оставяме сместа да поизстине и тогава лъжица по лъжица прибавяме разбитите на сняг белтъци. Разстиламе крема на равномерен пласт върху блата. Печем тортата още половин час.
Начупения на парченца шоколад разтопяваме на водна баня. Разреждаме го с 1 ч.л. вода и докато е още на огъня, прибавяме сметаната. Разстиламе равномерно глазурата върху повърхността и стените на тортата и отгоре я наръсваме с кокосови стърготини.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...