Продукти:
• 8 яйца
• 1 ч.ч. пудра захар
• 8 равни с.л. брашно
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.ч. смлени орехови ядки
За сиропа:
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. вода
За крема:
• 2 с.л. нишесте
• 1 ч.ч. захар
• 1 лимон
За глазурата:
• 1 белтък
• 1 к.ч. пудра захар
• сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците заедно със захарта. Прибавяме брашното и содата. Бием сместа 8-10 минути, след което прибавяме смлените орехи и постепенно, лъжица по лъжица разбитите на сняг белтъците, като леко разбъркваме.
Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено силна фурна.Оставяме тортата да изстине напълно и я разрязваме хоризонтално на две половини. Напръскваме ги със сироп, приготвен от водата и захарта.
Размиваме нишестето за крема с 1 чаша студена вода и прибавяме захарта, настърганата кора и сока от лимона. Разбъркваме добре сместа и я слагаме на умерен огън, като я бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. Сваляме крема от огъня и го бъркаме, докато изстине, след което напълваме с него тортата.
Разбиваме добре белтъка за глазурата, прибавяме захарта и бием, докато получим гъст сняг. Накрая сипваме лимоновия сок, бием още 5-6 минути и изливаме върху тортата. Разстиламе бързо глазурата на гладък пласт с широк нож. За плънка на тортата можем да използваме фин мармалад.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...