Продукти:
• 200 г телешко месо
• 200 г говеждо месо
• 100 г шунка или варен бекон
• 50 г сушени гъби
• 1 голяма глава лук
• 1 морков
• 1 стрък целина
• 5 с.л. краве масло
• 3 с.л. зехтин
• 1 к.ч. сухо червено вино
• 500 г белени домати от консерва
• 1 к.ч. течна сметана
• черен пипер, сол
• настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Накисваме гъбите за 30 мин във вряла вода и след това ги отцеждаме и нарязваме на ситно. Заедно с моркова, лука и целината ги прекарваме през месомелачка. Прекарваме през месомелачка и двата вида месо.
Сгорещяваме маслото заедно със зехтина, пускаме ситно нарязаната шунка и смлените зеленчуци и задушаваме половин час на тих огън. Прибавяме смляното месо, засилваме огъня и разбъркваме, докато месото промени цвета си.
После сипваме виното и варим, докато течността се изпари напълно. Накрая сипваме намачканите домати заедно със сока, подправяме с черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме 40 мин на тих огън.
Смесваме една част от готовия сос със сметана и пармезан и поднасяме веднага. Оставяме останалия сос да изстине и го замразяваме за по-късна употреба. Този класически сос е подходящ за всякакъв вид паста.
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...