Кулинарни рецепти » Петмез от тиква

 Петмез от тиква

Продукти:

• 5 кг тиква
• 2,5 кг захар
• 5 л вода
• 1 клонче босилек

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме.

В широк съд карамелизираме 1 кг захар. Заливаме с водата и разбъркваме. Щом карамелът се разтвори, сипваме останалата захар, разбъркваме и слагаме на огъня.

Когато сиропът леко се сгъсти, прибавяме тиквата и варим, докато петмезът се сгъсти като пчелен мед. По време на варенето слагаме в петмеза за 2-3 мин клончето босилек, увито в марля.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Начало