Кулинарни рецепти » Торта Кралица Елизабет

 Торта Кралица Елизабет
(Англия)

Продукти:

• 250 г брашно
• 1 щипка сол
• 50 г краве масло или маргарин
• 50 г свинска мас
• хладка вода за замесване на тесто

За пълнежа:

• 350-500 г ангинари
• 1 глава лук
• 25 г краве масло или маргарин (разтопен)
• 100 г бяло грозде без семки
• 50 г сушени фурми
• 2 твърдо сварени яйца
• 1 ч.л. ситно нарязани зелени подправки
• 1 разбито яйце или мляко за глазурата
• 4-6 с. л, кисело мляко
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Пресятото със солта брашно разтриваме с маслото и маста като натрошен хляб. Прибавяме водата, измесваме не много гъсто тесто, покриваме съда и го оставяме на хладно място.

Изчистените ангинари веднага заливаме с подсолена или подкиселена вода, за да не си променят цвета. Възвираме вода и варим в нея ангинарите около 12 мин, като внимаваме да не се разварят. Отцеждаме ги.

Сгорещяваме маслото и задушаваме в него 2-3 мин нарязания на ситно лук, прибавяме нарязаните фурми и измитите и нарязани на половинки гроздови зърна.

Разточваме 2/3 от тестото в тавичка за печене. Отгоре нареждаме ангинарите (нарязани, ако са много големи. Поръсваме със зелените подправки и разстиламе лука и нарязаните на ситно сварени яйца.

Останалото тесто разточваме на тънка кора, с която покриваме тортата, като прищипваме плътно ръба й. Правим в средата достатъчно дълбок отвор и заливаме цялата торта с разбитото яйце или с млякото.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 35-40 мин, до образуване на златиста коричка.

Разбиваме киселото мляко и го изливаме в отвора. Изключваме фурната. Сервираме тортата топла или студена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Начало