Кулинарни рецепти » Пълнена кокошка, задушена със зеле

 Пълнена кокошка, задушена със зеле

Продукти:

• 1 кокошка с дреболиите
• 2 глави лук
• 1 ч.ч. олио
• 2 домата
• 1 к.ч. ориз
• 1 кисела зелка
• 100 г солена сланина
• 250 г кървавица
• 1 лимон
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 с.л. ситно нарязан джоджен
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Натриваме кокошката отвътре и отвън със сол и черен пипер. Сваряваме воденичката и сърцето в подсолена вода, като към края на варенето прибавяме и дробчето. Отцеждаме сварените дреболии и ги нарязваме на малки парченца.

Нарязваме 1 глава лук на ситно и я задушаваме в половината олио. Щом стане прозрачен, прибавяме обелените и настъргани домати. Когато течността се поизпари, прибавяме дреболиите и ги запържваме. Прибавяме ориза и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и джоджена и подправяме на вкус с черен пипер и сол. Наливаме 1 ч.ч. бульон от дреболиите и варим, докато оризът поомекне.

Напълваме кокошката с тази смес и зашиваме отвора.

Запържваме втората глава ситно нарязан лук в останалото олио. Прибавяме нарязаното на лентички зеле и също го запържваме.

Отделяме половината от запърженото зеле, а останалото разстиламе в голяма тенджера. Слагаме върху него кокошката, а наоколо нареждаме нарязаните на парченца кървавица и сланина. Разпределяме отгоре нарязания на кръгчета лимон и покриваме с останалото зеле.

Наливаме вода до две трети от височината на продуктите, покриваме с цели зелеви листа, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме 3-4 часа на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало