Продукти:
• 1 кокошка с дреболиите
• 2 глави лук
• 1 ч.ч. олио
• 2 домата
• 1 к.ч. ориз
• 1 кисела зелка
• 100 г солена сланина
• 250 г кървавица
• 1 лимон
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 с.л. ситно нарязан джоджен
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Натриваме кокошката отвътре и отвън със сол и черен пипер. Сваряваме воденичката и сърцето в подсолена вода, като към края на варенето прибавяме и дробчето. Отцеждаме сварените дреболии и ги нарязваме на малки парченца.
Нарязваме 1 глава лук на ситно и я задушаваме в половината олио. Щом стане прозрачен, прибавяме обелените и настъргани домати. Когато течността се поизпари, прибавяме дреболиите и ги запържваме. Прибавяме ориза и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и джоджена и подправяме на вкус с черен пипер и сол. Наливаме 1 ч.ч. бульон от дреболиите и варим, докато оризът поомекне.
Напълваме кокошката с тази смес и зашиваме отвора.
Запържваме втората глава ситно нарязан лук в останалото олио. Прибавяме нарязаното на лентички зеле и също го запържваме.
Отделяме половината от запърженото зеле, а останалото разстиламе в голяма тенджера. Слагаме върху него кокошката, а наоколо нареждаме нарязаните на парченца кървавица и сланина. Разпределяме отгоре нарязания на кръгчета лимон и покриваме с останалото зеле.
Наливаме вода до две трети от височината на продуктите, покриваме с цели зелеви листа, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме 3-4 часа на тих огън.
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...