Кулинарни рецепти » Монте Бианко

 Монте Бианко
(Италия)

Продукти:

• 1,5 кг кестени
• 300 г захар
• 1 л мляко
• 1/2 к. ч. ром
• 500 г сметана

Начин на приготвяне:

Обелваме кестените от първата кора и ги кипваме няколко минути във вода. Докато са още топли, грижливо обелваме вътрешната кора. Слагаме ги в широка тенджера с малко мляко - колкото да се покрият, но така, че да се виждат.

Варим сместа, като бъркаме с дървена лъжица, за да не загори и да поеме напълно млякото. Трябва да се получи пюре, което не е течно. Пасираме го през най-едрото ренде. Претегляме го и добавяме захар с тегло 1/4 от теглото на кестеновата маса. (Ако кестеновата маса е 800 г, добавяме 200 г захар.)

Сипваме 1 малка чашка ром. Слагаме сместа в тавичка и печем около 10 мин в слаба фурна, като пак разбъркваме с дървена лъжица. Кестеновата маса трябва да стане суха. След това я изсипваме в друг съд и слагаме в хладилника.

Охладената добре смес пасираме през най-ситното ренде, като оставяме да пада свободно в чинията, в която ще се сервира сладкишът, докато се получи конус. Не бива да я притискаме и оформяме допълнително.

След това покриваме конуса с разбита сметана. Шприцоваме сметана на върха на купчинката. Много внимателно я спускаме надолу с нож, без да натискаме, така че целият конус да се покрие с тънък пласт.

Накрая украсяваме с шприцовани розички на върха и по периферията.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Начало