Продукти: (за 4 порции)
• 400 г почистени скариди
• 150 г настърган кашкавал
• 1 домат
• 1 ч.ч. течна сметана
• 2 с.л. коняк
• 1-2 щипки смлян бял пипер
• копър, магданоз
• сол
Начин на приготвяне:
Пущаме скаридите в кипяща подсолена вода, прибавяме магданоз и копър и ги попарваме 2-3 мин. Изваждаме ги, отцеждаме и ги оставяме на топло.
Застиламе дъното на малка тавичка с хартия и отгоре оформяме 8 кръгчета от настъргания кашкавал. Запичаме в гореща фурна, колкото кашкавалът да се разтопи.
После внимателно отделяме кръгчетата от хартията и увиваме с тях външната страна на малки формички, като леко притискаме краищата. Щом кръгчетата изстинат и добият формата на чашки, внимателно ги отлепяме.
Приготвяме сос, като разреждаме сметаната с част от скаридения бульон. Варим соса 5-6 мин на умерен огън, след което го подправяме с коняка, пипера и сол на вкус.
При поднасяне разпределяме скаридите в кашкавалените кошнички, гарнираме ги с доматени кръгчета и ги заливаме със сметановия сос.
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...