Кулинарни рецепти » Мераклийско кисело зеле

 Мераклийско кисело зеле

Продукти: (за бидон от 80 л)

• около 35 кг едри и стегнати зелки
• клонки чубрица
• 2-3 ябълки
• 2-3 глави лук
• 1 кочан царевица
• 1 червена зелка или глава червено цвекло за цвят
• за всяка зелка по 1 ч.л. сол

За саламурата:

• 40 л вода
• 2 кг морска сол / или на 1 л вода по 50 г сол/

Начин на приготвяне:

Обрязваме в дълбочина кочаните на зелките във формата на конус и слагаме в него по 1 ч.л. сол. В бидон нареждаме зелките плътно с отворите нагоре. Между редовете слагаме чубрица на клонки, резени червено зеле, резени лук и резени ябълка. Така подреденото зеле оставяме да престои 24 часа. Прибавяме още парчета лук и ябълка. Царевицата слагаме за да е резлив сокът.

Възвираме саламура от водата и солта и прецеждаме. Заливаме зелето с изстиналата саламура, затискаме с чиста кръстачка и 1 по-голям речен камък. След 2-3 дни започваме да претакаме и правим това поне 2 пъти седмично. Обикновено след 25-30 дни зелето е готово за консумация.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Начало