Кулинарни рецепти » Багдатски сладкиш

 Багдатски сладкиш

Продукти:

• 200 г брашно
• 50 г грис
• 1 пакетче краве масло
• 2 жълтъка
• 150 мл вода
• 10 г мая
• 1 щипка сол
• 1 ч.ч. олио

За сиропа:

• 1 кг захар
• 500 мл вода
• сокът от 1 лимон
• 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в малко хладка вода и я смесваме с брашното. Постепенно прибавяме захарта, водата, жълтъците, маслото и солта. Омесваме средно твърдо тесто.

Правим от тестото топчета, колкото орех, които оформяме като фурмички. Слагаме топчетата в сито, поръсваме ги с грис и леко ги разтръскваме в ситото, за да станат фурмичките грапави. После ги пържим в сгорещеното олио, докато порозовеят, като периодично ги обръщаме. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат.

Заливаме студените сладкишчета с горещ сироп, който сме приготвили от водата, захарта, лимоновия сок и ванилията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Начало