Продукти:
• 1 1/2 к.ч. ориз
• 3 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 4 малки ябълки
• 2 жълтъка
• 2 ванилии
• 1 щипка сол
• конфитюр от ягоди или вишни
За соса:
• 3 жълтъка
• 1 к.ч. захар
• 2 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 2 ванилии
Начин на приготвяне:
Заливаме ориза с 1 1/2 ч.ч. вода и го варим, докато изври водата. Наливаме след това млякото и прибавяме половината от захарта и солта и варим на тих огън. Преди да свалим от огъня прибавяме постепенно добре разбитите жълтъци, а след като се охлади, добавяме ванилията.
Обелваме ябълките, издълбаваме ги и ги слагаме да се варят в сироп, приготвен от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Внимаваме ябълките да останат цели. След като се сварят, изваждаме ги от сиропа и ги оставяме да се оцедят и изстинат.
Разбиваме жълтъците за соса със захарта. Прибавяме постепенно прясното мляко и бъркаме на тих огън, докато заври. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме с ванилията и продължаваме да бъркаме, докато сосът изстине.
Изсипваме в подходяща чиния охладения сутляш. Оформяме го добре и с лъжица правим малки вдлъбнатини, в които слагаме ябълките. Във всяка ябълка слагаме плодчета от конфитюра. Отделно сервираме приготвения сос.
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...