Продукти: (за 4 порции)
• 1кг калмари
• 40 г краве масло
• 1 с.л. брашно
• 1 глава лук
• 1 морков
• няколко скилидки чесън
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 ч.ч. бяло вино
• няколко стръка мащерка
• листа от целина
• черен и червен пипер
• магданоз, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и изчистваме от вътрешностите. След това ги потапяме за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и обелваме кожата.
Нарязваме калмарите на парчета и ги запържваме в тенджера със сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидки чесън, доматеното пюре, виното, 1 к.ч. топла вода, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, червен пипер, черен пипер, сол.
Похлупваме ястието и го оставяме да се вари на умерен огън около 30 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, което предварително сме разтопили и сме разбъркали с брашното.
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...