Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 ч.л. сол
• 2 пакетчета краве масло
• 1 ч.ч. натрошено сирене
За плънката:
• 1 л прясно мляко
• 1 1/2 ч.ч. ситно натрошено сухо сирене
• 6 яйца
Начин на приготвяне:
Замесваме меко банично тесто от прясятото брашно, хладка вода и солта. Месим десетина минути и след това разделяме тестото на 8 топки, които намазваме тестото с разтопено масло и го оставяме да престои половин част на топло. Разточваме топките на питки с диаметър десетина сантиметра и слепваме питките по четири с разтопено масло. От всяка четворка разточваме по една кора.
В намаслена кръгла тава слагаме едната кора. /Краищата на кората трябва да излиза 5-6 см извън тавата./ Поръсваме кората с мазнина. Разстиламе натрошеното сирене по края на тавата и навиваме кората, така че да се получи “витка” до самия ръб на тавата. Слагаме отгоре леко набраната втора тръба, която прилепваме за “витката”.
Разкъсваме втората кора само на едно място и през прореза сипваме плънката, която сме приготвили от ситно натрошеното сухо сирене, разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. разтопено масло. Залепваме с пръсти процепа в кората, поръсваме отгоре млечника с останалото разтопено масло /половината от цялото количество/ и печем в предварително загрята умерена фурна.
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...