Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 ч.л. сол
• 2 пакетчета краве масло
• 1 ч.ч. натрошено сирене
За плънката:
• 1 л прясно мляко
• 1 1/2 ч.ч. ситно натрошено сухо сирене
• 6 яйца
Начин на приготвяне:
Замесваме меко банично тесто от прясятото брашно, хладка вода и солта. Месим десетина минути и след това разделяме тестото на 8 топки, които намазваме тестото с разтопено масло и го оставяме да престои половин част на топло. Разточваме топките на питки с диаметър десетина сантиметра и слепваме питките по четири с разтопено масло. От всяка четворка разточваме по една кора.
В намаслена кръгла тава слагаме едната кора. /Краищата на кората трябва да излиза 5-6 см извън тавата./ Поръсваме кората с мазнина. Разстиламе натрошеното сирене по края на тавата и навиваме кората, така че да се получи “витка” до самия ръб на тавата. Слагаме отгоре леко набраната втора тръба, която прилепваме за “витката”.
Разкъсваме втората кора само на едно място и през прореза сипваме плънката, която сме приготвили от ситно натрошеното сухо сирене, разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. разтопено масло. Залепваме с пръсти процепа в кората, поръсваме отгоре млечника с останалото разтопено масло /половината от цялото количество/ и печем в предварително загрята умерена фурна.
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...