Продукти:
• 250 г брашно
• 1/2 ч.л. оцет
• 3-4 с.л. топла вода
• 125 г масло или маргарин
• 9 с.л. разтопено масло за намазване
• 1 щипка сол
За плънката:
• 400 г извара
• 2 яйца
• 2 с.л. мед
• 3 с.л. захар
• настъргана кора от половин лимон
• сол
Начин на приготвяне:
От посочените продукти замесваме тесто, оформяме го на топка и го оставяме за 15 мин „да почине”. Разделяме го на 9 равни части, от които разточваме 9 тънки кори и ги оставяме да поизсъхнат.
За плънката смесваме изварата с разбитите яйца, меда, захарта, лимоновата кора и 1 щипка сол.
Нареждаме корите в тава, като всяка мажем с разтопено масло и поръсваме с плънка. Изпичаме баницата в сгорещена фурна. Когато се изпече, поръсваме я с вода, покриваме с кърпа и оставяме да омекне.
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...