Продукти: (за 4-5 порции)
• 500 г спанак
• 3-4 с.л. олио
• 2-3 стръка пресен лук
• 2-3 картофа
• 30 г краве масло
• 2 яйца
• 1 к.ч. кисело мляко
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме спанака на ситно. Слагаме го в тенджера със сгорещеното олио и задушаваме заедно със ситно нарязания пресен лук. Когато се поизпари водата и спанакът омекне, посоляваме и наливаме 7-8 ч.ч. вода. Оставяме чорбата да ври на умерен огън.
Сваряваме картофите и докато са още горещи ги обелваме и намачкваме с вилица. Посоляваме, прибавяме маслото, 1 яйце и толкова брашно, че да получим гъста смес.
Когато спанакът е почти сварен, гребваме с чаена лъжичка от картофената смес и пускаме във врящата чорба. Отначало пускаме 1-2 галушки, ако се разсипят в чорбата, прибавяме още брашно към картофите.
Варим чорбата, докато галушките изплуват на повърхността. Тогава застройваме с разбитото с киселото мляко яйце и отстраняваме от огъня.
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...