Краставиците развиват дълго стъбло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове отколкото са способни да дадат. Науката е обяснила и практиката е потвърдила, че много по-добри резултати се получават, ако се оглеждат вертикално на носеща конструкция. Тя се състои от колове и опънати между тях нишки тел. Ще я изградите така:
Забивате коловете през 2 м в реда на краставиците. Те трябва да стърчат над земята на 1,8-2 м височина, а в почвата да са забити по възможност до 60-80 см, за да са устойчиви. Между коловете опъвате две или повече нишки тел. Най-горната нишка е към върха на коловете, а най-ниската – на 20 см от почвата. От най-горната спускате по нишка канап за всяко растение, което привързвате с хлабава превръзка под най-долния лист.
Друга особеност на краставичното растение е, че мъжките цветчета се образуват предимно върху основното стъбло, а повече женски цветчета се образуват върху разклоненията на растението. Това означава, че колкото повече разклонения има, толкова повече плодове ще даде краставичното растение. А това се постига като върха на растението се прищипе след 3-5 лист. Тази операция предизвиква образуването и нарастването на странични разклонения, получават се повече женскси цветове, повече плодове, по-висок добив.
Втори начин за получаване на повече женски цветове върху краставичното растение е използването за сеитба на две- и тригодишни семена. От едногодишните семена се развиват буйни растения, които образуват по-малко женски цветове, а реколтата, която се получава, е по-малко и по-късна.
Това е особено важно за притежателите на вилни имоти, които нямат добри възможности за напояване, но не е без значение и за всички останали, решили да отгледат вкусни бостански плодове. За дините и пъ...
Билката се чувства добре на слънчево място и завет Като многогодишна майораната се среща в Северна Африка, от там е пристигнала у нас. Популярна е почти в цяла Европа. Растението обича топлината и с...
Всички овощни растения се нуждаят от резитба, но при прасковата тя има решаващо значение за плододаването и дълголетието. Това се дължи на някои нейни специфични особености, които съществено се отлича...
Първита беритба на корнишоните започва 45-48 дни след поникването на растенията, което означава около 25 юни. Бере се всеки ден или най-много през ден. Внимателно се откъсват всички плодове, включител...