Градина » Подгответе розите за студовете

 Подгответе розите за студовете

Розите са растения, за които трябва да се погрижите преди зимата да е дошла. През октомври-ноември трябва да покриете клонките с почва. Ако ви е страх да отрежете горната част на храста, то тогава можете да сгънете клонките към почвата и след това да ги заровите. Трябва да имате предвид, че при температура около нулата растенията стават чупливи, затова действайте при по-топло място. Ако някъде се скърши клонче, трябва да го дезинфекцирате, тъй като под земята клонките могат да загният.
Особено педантичните розари смятат, че ще помогнат на розата, ако изчистят листата от растението. Съществува мнение, че без листа клонките на растението ще узреят по-добре. Ако пък под почвата няма листа, които да се разложат, то ще имаме гаранция, че повечето гъбични заболявания няма да нападнат розата. Все пак можете да обработите растението с подходящ препарат.
От незадължителните процедури е лекото намаляване на надземната част на розовия храст, но не прекалявайте.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сложете целината в топъл парник

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги...

Хубав разсад става в топъл парник

Не е проблем да се отгледат няколко стръка разсад ранни домати в топло помещение на жилището, редом със стайните цветя. Но когато става въпрос за по-голямо количество, е нужна по-голяма разсадна леха...

Лавандула за стайно отглеждане

Лавандулата е голям род, който включва 28 вида многогодишни вечно зелени растения. За отглеждане в саксии се препоръчва т. нар. френска или испанска лавандула (L. stoechas), която произхожда от Средиз...

Ранно кафяво гниене заплашва овошките

Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...

Начало