Градина » Корените на пипера са слаби и се нуждаят от подхранване

 Корените на пипера са слаби и се нуждаят от подхранване

Кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. Ето защо торенето е изключително важно, за да се получи висок и качествен добив. Известно е също така, че тази зеленчукова култура е взискателна към температурата на почвата и въздуха. Растежът и развитието са най-силни при 18-30 градуса. При температура под 13 градуса растежът спира. Когато стане по-хладно от 15 градуса в почвата, нарушава се фосфорното хранене. Това води до силни смущения, окапват цветовете и зав-ръзите. Освен това температурни колебания, каквито тази година се наблюдаваха през май и началото на юни (сутрин 5-8 градуса, след обяд - 20-25 градуса) също смущават растежа и развитието на растенията. Това налага да се направи своевременно подхранване на посева.
През вегетацията предимно се внася азотен тор. С фосфорен и калиев трябва да е торено през есента или в ранна пролет.
Ако няма анализ на площта, използват се примерни норми (най-често прилагани в практиката). За да се получи висок и качествен добив, най-често се подхранва с 60-72 кг амониева селитра на декар. Не е подходящо да се използва карбамид. Ако заораването в почвата не е добро и са високи дневните температури, може да се отдели амоняк от този тор и това силно ще повреди листната маса и завръзите.
Подхранва се два пъти. Сортовете капии за червени плодове се торят три пъти. При равни дози (от около 80 % от определената торова норма) се извършва първото и второ подхранване. Първото подхранване е заедно с първото окопаване, а второто
- след около 20 до 25 дни. Последният, трети път се внася останалото количество азотен тор (т.е. около 20 % от нормата). Това се прави около 5-10 август, за да се изхранят образуваните завръзи по върха на стъблото.

Шербетът е много подходящ

Подходящо е да се направи и известното в практиката шербетуване, т.е. чрез поливната вода да се внесе един или два пъти по 1 -1,5 т/дка оборски тор. С това се допълва минералното хранене на растенията с различни макро- и микроелементи, биологичноактивни вещества, намиращи се в оборския тор. Ефектът от шербетирането е по-голям, ако през есента или ранна пролет не е внасян оборски тор.

Може и чрез листата

Пиперът силно реагира на листното подхранване, при което се допълва минералното хранене с голям брой макро- и микроелементи, а в някои случаи и с биологичноактивни вещества. Правят се най-често три листни подхранвания, като се редуват с почвеното азотно торене през 7-8 дни. Могат да се смесват и заедно да се използват с всички пестициди.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Борбата със сачмянката започва отсега

Сачмянката е болест по костилковите овощни видове. Причинява се от гъбичка (Stigmina carpophilum). Външно се проявява в своеобразно надупчване на листата, сакаш са пронизани от сачми. Оттук идва и име...

Разсад за зеле се засява в началото на септември

Нетърпеливи, започваме да го очакваме още преди да се е свършило онова, дето е в кацата, и засяваме разсад за ранно зеле. Нормално. Свежият зеленчук си е нещо друго. Само че то ще стане готово за в те...

Кога да събудим розите?

Значителен брой от видовете и сортовете рози, които се отглеждат у нас, не понасят ниските температури. Те не са достатъчно студоустойчиви, затова в края на есента те се зазимяват. С това мероприятие ...

Начало