Градина » Силен оцет става от слабо вино

 Силен оцет става от слабо вино

При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок процент алкохол, трябва предварително да се разреди с преварена вода или най-добре с качествен оцет до 7 - 8% алкохол.
Добре ще е, ако разполагате с дървено буре с канелка с вместимост 25 - 30 л. Съдът се поставя в помещение с температура 25 - 30° С. Враната на бурето се покрива с тензух, за да не влизат оцетни мушици. За да е по-голям достъпът на въздух, на двете дъна на бурето пробийте по един отвор с диаметър 5-6 см, които също покрийте с тензух или ситна мрежа. Дупката на предното дъно се пробива на около 5 см над центъра му, а на задното - няколко сантиметра под вътора. После изсипете 4-5 л винен оцет, затоплен до 30° С и 2-3 л вино. Наливат се през враната с фуния, чиято опашка е удължена със стъклена тръба, за да достигне почти до дъното. На всеки 7-8 дни се прибавят 2-3 л вино, докато бурето се напълни до половината. Когато оцетът е готов, източете 1/5 от него, след което налейте същото количество вино. Така може да се преработи значително количество оцет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

От какво се нуждаят краставиците

Краставични лехи практически има във всяка градина. Жалко, че не винаги растенията ни радват с богата реколта. Може би затова, че ние не знаем всичките им тайни? Най-благоприятната температура за пр...

Сейте спанака още през февруари

Има ли възможност да го засеете през февруари, не я пропускайте. Не позволява ли времето, отложете за март, но и тогава - колкото е възможно по-рано. По-късните посеви попадат в условия на топло време...

Сребърната вода – лек за градината

Най-често сребърната вода се произвежда или продава под формата на колоиден разтвор с концентрации от 5 до 20 ppm (частици на милион), който разтвор се получава вследствие на електролизен процес с изп...

Колцувайте лозите през 3-4 години

Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...

Начало