Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата.
Действително е възможно да бъде удължено плододаването на ранните индетерминантни (високостъблени) домати, които се отглеждат от пикиран разсад. За да постигнете това най-важното е растенията да бъдат здрави и да са с добре запазена листна маса, за да могат да фотосинтезират нормално. Ако имате намерение за продължите вегетацията на ранните домати, то тогава им сложете по-високи колове. Много важно е да бъдат отстранявани по-рано колтуците, за да може вегетационният връх да расте. Неограниченият растеж предполага образуването на съцветия със сравнително дребни плодове. За да наедреят и узреят по-рано те, се налага вегетационният връх да бъде прекъснат след 4-5 съцветие и 2-3 листа след него.
Така оставените съцветия завръзват плодове, които узряват през лятото. Ако искате обаче плододаването да продължи, оставете колтукът да се развива под най-горното съцветие. Необходимо е да привържете стъблото към кола, трябва да подхранвате и редовно да поливате. Така след време ще получите плодове, които макар и по-дребни, които ще можете да берете до падането на първите слани през есента.
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
При двустранния кордон вместо един, на лозата се формират два срещуположни кордона, с дължина половин разстояние можду лозите. Кордоните се разполагат хоризонтално от двете страни на стъблото, което е...
Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се...
Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъ...