Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използват листата на растението, то за лечебни цели се събират зрелите плодове в някои случаи, а в други цялата част, растяща над земята, в свежо състояние.
С най-голяма популярност копърът се употребява при стомашно неразположение и газове. Съдържащите се в плодовете му съставки повишават производството на стомашен сок, което води до засилване на перисталтиката на червата и премахване на неприятните газове.
Освен това, копърът се използва и като ефективно средство за справяне с безсънието. Не трябва да се пренебрегват и неговите защитни качества, посредством които той успешно се справя със свободните радикали и канцерогени, причинители на сериозни здравословни проблеми.
Добре известно е, че копърът има силно антибактериално действие, което не позволява развитието на вътрешни за организма инфекции и възпаления. Той оказва възпиращ ефект и по отношение на намаляване на плътността на костите. Именно защото е основен източник на калций, той е горещо препоръчван след настъпването на менопауза при жените, както и при появата на редица заболявания, сред които е и ревматоиден артрит.
В народната медицина растението се използва при заболявания, засягащи жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Настойка от стръкове се прави, когато налице е затруднено уриниране, съпътствано от болки и неразположение.
Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма ...
Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...
Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...
Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (в...