Диетични рецепти » Диета при ревматизъм и остехондроза

 Диета при ревматизъм и остехондроза

За да има успех предписаното лечение, болните трябва за дълго да се откажат от месото и да преминат към вегетарианска храна, да консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. При лечение на ставния ревматизъм трябва напълно да забравят за месото – то се изключва напълно от менюто. Пречистването на организма се препоръчва като важна част от битката с ревматизма. Прочистването и гладуването - поне веднъж седмично, са задължителни, тъй като ускоряват процеса на оздравяването.

По време на острата фаза от менюто се изключват напълно:

• Хранителните продукти с киселинен характер.

• Захар и продукти със съдържание на захар.

• Пържена и тлъста храна, приготвена за продължителна употреба.

• Мляко, яйца, риба, сладка, оцет.

• Подправки, съдържащи черен пипер.

• Силен чай, кафе.

В активната фаза на ревматизма, когато са изразени възпалителни лезии на ставите, сърцето и други органи, храната на болните се приготвя без сол (3-4 грама дневно) , варена или леко запържена, но след варене.

Щом острата фаза отмине

След 12-14 дни от острата фаза на ревматизма болните постепенно преминават към разширяване на диетата. Увеличава се главно съдържанието на протеини, първоначално до 120 г, а след това до 130-140 грама на ден (до 50% от тази сума са животински протеини). Тази диета се ползва дълго, докато изчезнат и най-малките признаци на активност на ревматизма. Но ако процесът продължи, размерът на протеините в храната може да бъде намален до 110 грама на ден.
Въглехидрати в диетата на пациенти с ревматизъм, са ограничени до 250-300 грама за един дълъг период от време, за да се предотврати влошаване на заболяването при тяхното влияние.
Общият размер на течностите в дневния хранителен режим (заедно с първото ястие) не надхвърля 1 литър. Храненето е 5-6 пъти дневно на малки порции. Диетата трябва да е обогатена с витамин С и витамин Р чрез въвеждане на плодове и сокове, особено благоприятно действат лимоните и касисът.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Маслината - природно лекарство

Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Akorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...

Как да се храним при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

Начало