Диетични рецепти » Хранене в третата възраст

 Хранене в третата възраст

В процеса на остаряването настъпват различни изменения: намаляване на нуждата от енергия за тялото, намаляване на необходимостта от храна в по-големи количества, намаляване на мускулната маса и увеличаване на мастите, намаляване на възможността от усвояване на храната от стомаха и червата, също има и намаляване на физическата активност, поява на нервност, което води до намаляване и на апетита.

Правилата:

Клиничните диетолози предлагат девет правила за храненето в третата възраст:

1. Разнообразна храна. Това увеличава шанса тялото да получи всички компоненти, от които се нуждае - витамини, минерали, хранителни влакна.

2. Подреден начин на хранене. Препоръчва се да има закуска, обяд и вечеря, между тях плод или кисело мляко. Да се намали употребата на захар и мазнини.

3. Опазване на нормално тегло. Проверявайте един-два пъти месечно теглото си и се старайте да го поддържате в една форма. Ако имате промяна в теглото (съществена), особено ако е налице намаление на теглото с около 2-3 кг, трябва да се обърнете към личния си лекар. Енергийната нужда, препоръчвана от лекарите при възраст над 70 години, е 28 калории на всеки килограм тегло. Например: човек с тегло 70 кг се нуждае от 1960 калории на ден. Средно калорийната нужда в тази възраст се движи в границите на 1600-2000 калории на ден.

4. Да се пият течности. Трябва да се пие чаша вода при всяко ядене и още 1,5 литра вода през деня. За подобряване на вкуса й може да сложите в нея лимон или джоджен. Запомнете, че липсата на вода води до запек и нарушение на бъбречните функции.

5. Необходимост от хранителни влакна. Трябва да се разшири този вид храна. Да се предпочита пълнозърнест хляб пред белия; да се яде прясна салата всеки ден; плодовете и зеленчуците с кората.

6. Необходимост от витамини и минерали. Добър начин за естествено задоволяване на нуждата от тях е употребата на зеленчукова супа.

7. Да се купува ограничено количество храна. Препоръчва се да се купуват малки количества храна и да се държат кратко време в хладилник. Така вие винаги ще се храните с прясна храна, което е важно.

8. Затоплянето и употребата неколкократно на една и съща храна не е добре. Да се готвят малки количества храна, които да стигат за ден-два.

9. Хранете се с приятел/ка. Когато не се храните сами, това подобрява апетита. Поканете с вас внуците, приятели или съседи, яжте в компания.

Автор: Нина Славова

Представяме Ви:

Вълшебната дюля

Известна е като гръцкият символ на плодовитостта. По нашите земи е пренесена далеч преди създаването на българската държава. Идеална е и за цяр, и за деликатес на трапезата. Още бащата на медицината Х...

Ананасът - доктор вкъщи

Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ан...

Полезните минерали

На женската красота и здраве влияят освен витамините и цял комплекс минерални вещества. Те поддържат в организма оптимален киселинно-алкален баланс, обмяната на веществата, „изграждат” костите. Ж...

Отслабвайте според възрастта си

Резки промени в хормоналното ниво, безумни хранителни навици, нездравословен начин на живот - в зависимост от тях ние сваляме по различен начин излишните килограми. От не по-малко значение за вталяван...

Начало