Диетични рецепти » Безсолна диета

 Безсолна диета

Солта е позната на човечеството от стари времена отначало като вкусова подправка, а после като консервант. Едно от основните й значения е, че задържа водата в клетките и тъканите. При недостиг на сол може да настъпи разстройство в обмяната на веществата – неслучайно при тежък физически труд, както при работа или престой в топла среда, се препоръчват допълнителни количества готварска сол, приемани чрез храната или газирана подсолена вода. За поддържането на нормална водно-солева обмяна при нормални метеорологични условия организмът се нуждае средно от 7 до 9 грама сол за децата и от 9 до 12 грама за възрастните. За съжаление консумацията на сол в национален и в световен мащаб е от порядъка на 20 и повече грама на денонощие. Подобно количество е прекомерно голямо за рационалното хранене и е недопустимо при диетичното хранене. С най-голяма сила това важи за болните с високо кръвно налягане и със сърдечна недостатъчност.

Колко да ограничим солта?

Възможно ли е да се намали консумацията на готварска сол? При здрав човек това се постига, като храната не се соли допълнително и се внимава с консумацията на много солени храни, каквито са сиренето, колбасите, солената риба, туршиите, солените маслини и др. При болни със сърдечно-съдови заболявания изискванията са по-строги. При тежки случаи се допуска диета с безсолни ястия от ориз, картофи, с плодове, зеленчуци, несолени мляко и млечни произведения. Подобна диета се прилага ограничено време, тъй като все пак е едностранчива, а след преодоляване на острото състояние може постепенно да се извърши захранване с обичайни храни. Макар че през последните години се създадоха модерни диуретични средства (лекарства, водещи до усилено отделяне на течности и натриев хлорид от организма), ограничаването на готварската сол в приеманата храна си остава едно от важните изисквания при лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Затова съветът ни е: не прекалявайте със солта!

Автор: Ст. н.с. д-р Евгени СТОЙНЕВ, диетолог

Представяме Ви:

Просото лекува куп болести

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Сушените плодове – от кои по колко?

Те съдържат много витамини и минерали - това ви е добре известно. Трябва обаче да разберете от кой точно плод се нуждае организмът ви. Три сухи кайсии покриват нашите дневни нужди от витамин А ...

Хранене при подагра с отоци по глезените

Лечението на подагра извън пристъп включва: диетичен режим на хранене, медикаменти метаболизиращи пикочната киселина и медикаменти, които увеличават излъчването й. В случая с отоци само диетата не е д...

За да избегнеш пърхота, сменяй възглавницата на 2-3 месеца

Учените смятат, че именно от старите възглавници ние получаваме гъбички, предизвикващи пърхот. Продължителният период на експлоатация довежда до това, че във възглавницата се заселват колонии от микро...

Начало