Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. За тези, които искат да станат вегетарианци, лещата си е направо чудесен подарък, защото може напълно да замени месото.
Тя е дар и за онези, които не искат да напълняват.
Лещата е богата на витамини, в нея ма много каротин, витамини от група В, РР, витамин С. Освен това растението съдържа макро- и микроелементи: калций, калий, което е много важно за сърдечноболните и хипертониците, желязо, фосфор, необходим за работата на мозъка, мед, цинк, кобалт, бор, дефицитния йод и дори молибден.
Лещата не трупа нитрати, токсични метали и радионуклиди, един истински чист екологичен продукт.
Целебни рецепти:
При камъни в бъбреците:
• Залейте 1 с. л. смляна леща с чаша и половина кипяща вода. Оставете да престои 2 чака, отстранете суровината и прецедете. Приема се по ¼ чша от настойката 3-4 пъти на ден 30 мин преди хранене.
При ревматизъм:
• 1 с. л. смляна леща се заливас 1 чаша кипяща вода. Подръжте на слаб огън 10 мин, кисне 3 часа. Прецедете и напълнете до първоначалния обем на кипнатата вода. Приема се по 1/3 чаша с тпла отвара 4 пъти дневно 30 мин преди хранене.
При запек:
• 2 с. л. смляна леща варете на слаб огън 15 мин. Оставете да престои 15 мин и прецедете. Пийте по 1 чаша от отварата 1 час преди ядене 2-3 пъти на ден.
При диария:
• 3 с. л. смляна леща се попарва с 1,5 чаша кипяща вода. Държи се на слаб огън 10 мин, кисне 1 час и се прецежда. Приема се по 2 с. л. силна отвара 2-3 ч. при спазване на диета.
При дифтерит (като допълнително средство за лечение):
• 1 с. л. брашно от смляна леща се залива с 1,5 чаша кпяща вода. Дръжте в термоса 3 –4 часа и прецедете. Използвайте за промивки на гърлото 3-4 пъти дневно.
При циреи (за ускоряване на тяхното узряване):
• Размесете брашно от леща в кипяща вода, нанесете върху плат и я поставете върху поразения участък. Сменяйте компреса 2 пъти на ден до узряването на цзирея. След узряването сменяйте превръзката всеки ден.
Тези есенни плодове, не толкова популярни като ябълките или гроздето, се оказват ценен източник на куп полезни витамини и минерали. Дюли Изключително богати на пектин, те засищат светкавичн...
Излишните заоблености се настаняват точно там, където най-малко ги желаем и очакваме, но това съвсем не е случайно. Генетичното ни наследство, промените в хормоналното ниво, заседналият начин на живот...
Една от най-интересните и ефикасни диети, които избавят организма от натрупаните в него вредни вещества и отрови, е на индианците от племето сенека. Тя се прави само 4 дни: През първия ден е разреше...
Съществуват множество храни и растения, които оказват изключително добро въздействие върху човешкия организъм. Но как да извлечем полза от тях, без да ги търсим или приготвяме специално, още повече, ч...