Продукти:
• 1 л вода
• 500 г захар
• 60 г желатин
• 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино
• 1 лимон
• 150 г каймак, подсладен с 50 г захар
• 1 кг плодове от различни компоти, предварително смесени
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина във водата за около 30 мин. Прибавяме захарта, сока и настърганата кора от лимона и 200 г от обелените плодове. При непрекъснато бъркане варим, докато се разтопи желатинът. След като кипне, отстраняваме от огъня и прибавяме виното. Прецеждаме през цедка, като внимаваме да не се смачкат плодовете, защото желето ще се размъти.
Вземаме подходяща форма и я слагаме в съд с вода и лед. Сипваме част от желето и въртим формата на всички страни, за да може сместа да покрие и облицова стените на съда, в противен случай при изваждане желето ще се разпадне.
На дъното на формата нареждаме един ред плодове. Сипваме малко желе и, когато замръзне, нареждаме втори ред плодове. Сипваме отново желе и така последователно слагаме плодове и желе, докато формата се напълни.
Напълнената форма оставяме да замръзне, потапяме за миг в гореща вода и обръщаме в широка чиния. Гарнираме с разбития подсладен каймак.
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...