Продукти:
• 6 кг домати
• 4-5 скилидки чесън
• 2 глави лук
• 150 мл олио
• сол и захар на вкус
• смлян черен пипер
• 1 голяма връзка пресен босилек
Начин на приготвяне:
Измиваме листенцата на босилека и ги нарязваме ситно. Обеления чесън счукваме, а лука нарязваме ситно. Заливаме 4 кг измити домати с вряла вода, обелваме ги, разполовяваме ги и с чаена лъжичка изваждаме семенната им част. Оставяме ги да се отцедят.
Сгорещяваме олиото и леко задушаваме лука и чесъна. Прибавяме останалите 2 кг домати, обелени и нарязани на по-дребни парченца, а също и подправките, без солта. Варим ги 25-30 мин, без да ги бъркаме. Прецеждаме соса, посоляваме го, разбъркваме и оставяме да изстине.
Насипваме бланшираните половинки домати в буркани, наръсваме с босилек и заливаме със соса. Затваряме бурканите и ги стерилизираме 10-15 минути. По желание, за по-пикантен вкус, може да сложим във всеки буркан по 2-3 едри черни маслини без костилките.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...