Продукти:
• 4 ч.ч. пресято брашно
• 1 яйце
• 2 с.л. олио
• 1 с.л. оцет
• хладка вода
За плънката:
• 250-300 г сирене
• 4 яйца
• 1 ч.ч. кисело мляко
За заливане:
• 2 яйца
• олио
• малко прясно мляко
Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесваме меко тесто и го разделяме на две части. Оформяме ги на малки хлебчета, намазваме ги леко с олио, покриваме с кърпа и оставяме да почиват 15 минути.
Натрошваме сиренето и го разбъркваме с яйцата и киселото мляко.
Всяко хлебче разделяме на 12 топчета, от които разточваме питки около 15 см в диаметър. Намазваме ги с олио и нареждаме една върху друга по 6, разточваме първите 6 в една кора, след това останалите 6 по същия начин. Слепваме двете кори с мазнина и ги разточваме в една кора, колкото е голяма тавата, в която ще печем баницата. Поставяме кората и я поръсваме равномерно с плънката.
Разточваме останалите 12 топчета по същия начин във втора кора и покриваме плънката в тавата. Подвиваме краищата на корите и набождаме баницата на няколко места с вилица, след което я поръсваме обилно с мазнина и поливаме с двете разбити яйца. Изпичаме в умерена фурна, изваждаме я и поръсваме с прясно мляко. Задушаваме баницата с кърпа.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...