Продукти:
• 400 г брашно
• 300 мл прясно мляко
• 20 г хлебна мая
• 3 яйца
• 1 с.л. захар
• 200 г краве масло
• 200 г сирене
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в млякото. Прибавяме яйцата, разбити със захарта, и малко брашно. Забъркваме каша и я оставяме да втаса. След това прибавяме останалото брашно и замесваме гладко тесто. Разделяме тестото на 4 части, които разточваме на правоъгълни питки.
Разбиваме маслото на крем и мажем с него питките. Слепваме ги една с друга. Намазваме най-горната питка с масло и натрошаваме отгоре сиренето. Навиваме дълго руло и го разрязваме на 4 части. Издължаваме четирите рула и ги нареждаме едно до друго в намаслена правоъгълна тавичка.
Оставяме ги да втасват още 20 мин. После ги намазваме отгоре с масло и ги печем отначало в по-слаба, а след това в по-силна фурна. След като месеницата се изпече, заливаме всяко руло с по 2 с.л. прясно мляко и едва тогава ги нарязваме на парчета и поднасяме.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...