Кулинарни рецепти » Коледна пуйка

 Коледна пуйка
(Франция)

Продукти:

• 1 пуйка (около 4 кг)
• 4 глави лук
• 4 моркова
• 1 с.л. свинска мас
• 40 г желатин
• 1 връзка магданоз
• 1 дафинов лист
• 1 щипка мащерка
• сол

За гарниране:

• 150 г стафиди
• 60 г сушени сливи (без костилки)
• 40 г орехи
• 40 г лешници
• 1 портокал, нарязан на тънки резенчета

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука и морковите на ситно и ги запържваме в сгорещената мас. Щом поомекнат, наливаме 6 литра вода и прибавяме подправките. Варим 1 час, след което слагаме почистената и измита пуйка. Продължаваме да варим първо на силен огън, а след това 3-4 часа на по-слаб, за да не се втвърди пуйката.

После изваждаме пуйката и прецеждаме бульона. Когато пуйката изстине напълно, я нарязваме на 24 филийки, така че парчетата месо да останат върху скелета на птицата, без да се разваля формата. Бутчетата само очертаваме с ножа, без да ги отделяме.

Разтваряме желатина в 1 л от бульона. Слагаме го на огъня и бъркаме непрекъснато, докато заври. След това изчакваме да изстине и преди да е стегнал с малка четка намазваме цялата пуйка. Слагаме пуйката в хладилника, за да стегне желатина, след това отново я намазваме и я оставяме на студено.

Изсипваме останалия желатин на дъното на продълговата чиния за сервиране. Слагаме пуйката върху желатина, а наоколо гарнираме с ядки и сухи плодове. Накрая украсяваме с портокаловите резенчета.

Автор: Петя Даскалова

Представяме Ви:

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Начало