Кулинарни рецепти » Фалафели с млечен сос

 Фалафели с млечен сос

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г консервиран грах
• 1 глава лук
• половин връзка магданоз
• 3 скилидки чесън
• 1 яйце
• 1 ч. л. лимонов сок
• 1 ч. л. бакпулвер
• 1 с. л. зехтин
• 1 ч. ч. галета
• 1 щипка лют червен пипер
• 2 ч. л. смлян кимион
• 1 ч.л. смлян кориандър
• 1 ч. л. сол
• олио за пържене

За соса:

• 250 г гъсто кисело мляко
• 150 г краставици
• 2 ч. л. ситно нарязан пресен копър
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Измиваме магданоза и го подсушаваме, после го нарязваме на ситно.

В дълбока купа сипваме отцедения грах и го размачкваме добре, прибавяме лука, чесъна и магданоза и разбиваме всичко с миксера. Смесваме пюрето с яйцето, подправките и бакпулвера.

Разбъркваме всичко добре и заливаме със зехтина. Като бъркаме бавно, постепенно прибавяме галетата.

От получената смес оформяме 8 кюфтета. Изпържваме ги от двете страни в обилно количество олио на умерен огън.

В друг съд разбъркваме млякото с настърганата краставица и наситнения копър. Поръсваме с черен пипер и сол. Сервираме фалафелите с млечния сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Начало