Продукти:
• 1 ч.ч. брашно
• 1/4 ч.ч. пудра захар
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.л. ванилия
• 2 яйца
• 3 с.л. масло или маргарин (разтопено)
• 1/4 ч.л. сол
За соса:
• 1/4 ч.ч. масло или маргарин
• 1/4 ч.ч. кафява захар
• 1/4 ч.л. канела
• 1/4 ч.л. смляно индийско орехче
• 1/4 ч.ч. сметана
• 5-6 твърди банана
• бита сметана
• канела
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното с пудрата захар. Прибавяме млякото, яйцата, маслото, ванилията и солта и разбиваме с миксер, докато получим гладка каша.
Загряваме леко намазан с олио тиган с диаметър 15 см. Прибавяме 3 с.л. от тестото, като го разпределяме по цялата повърхност на тигана. Пържим, докато покафенее леко от едната страна, след това обръщаме палачинката и пържим и от другата страна.
Разтопяваме маслото за пълнежа в голям тиган. Прибавяме захарта, канелата и индийското орехче и разбъркваме. Слагаме и сметаната и бъркаме, докато се сгъсти леко.
Обелваме доматите и ги разрязваме надлъжно на две. Пържим бананите 2-3 минути в тиган. Сваляме от огъня. Слагаме ги в центъра на палачинките и увиваме палачинките около тях.
Подреждаме в чиния. Поливаме ги със соса. Върху всяка палачинка слагаме по 1 с.л. бита сметана и я поръсваме с канела.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...