Продукти: (за 4 порции)
• 400 г агнешко месо
• 1 глава лук
• 1 бутилка ябълково вино (може да се замени с бяло вино)
• 5 зелени ябълки
• 4 червени ябълки
• 100 г свинска кайма
• 75 г бекон
• 1 с.л. краве масло
• 1/2 ч.л. смлян джинджифил
• 1/2 ч.л. смлян кориандър
• 4 с.л. сос "Калвадос"
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Ден преди приготвянето на ястието, нарязваме месото на парчета, слагаме го в тенджера, посипваме с накълцания лук, заливаме с виното и оставяме в хладилника да се маринова. На другия ден изваждаме месото, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отливаме малко от маринатата в друг съд и връщаме месото.
Сгорещяваме 1 с.л. масло и в продължение на 5 минути запържваме нарязания на кубчета бекон, като към края прибавяме джинджифила и кориандъра. Сипваме изпържения бекон при месото с лука. Задушаваме на тих огън около 1 час.
Нарязваме зелените ябълки на парчета и ги слагаме при месото - готвим още 30 минути. Внимаваме ябълките да не се разварят! Издълбаваме сърцевината на червените ябълки и ги варим цели в отлятата марината, докато омекнат.
Изпържваме каймата, посоляваме и подправяме с черен пипер. Изваждаме готовите ябълки, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите. Напълваме ги с каймата.
Насипваме в чиниите и ябълчено-месното рагу. Стопляме соса "Калвадос" и поливаме с него ябълките.
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...