Кулинарни рецепти » Пиле по нормандски

 Пиле по нормандски

Продукти: (за 4 порции)

• 4 бутчета и 4 крилца от пиле
• 40 г краве масло
• 2 с.л. зехтин
• 2-3 с.л. ябълкова ракия
• 5-6 с.л. пилешки бульон
• 1 сладка обелена и нарязана на кубчета ябълка
• 5-6 малки главички лук
• 1 стрък целина, нарязан на ситно
• суха мащерка
• 2 разбити жълтъка
• 5 с.л. сметана
• прясно смлян черен пипер
• сол

За гарниране:

• 25 г краве масло
• 1 сладка обелена и нарязана на парченца ябълка
• захар за поръсване
• стръкчета магданоз

Начин на приготвяне:

Пържим пилешкото в сгорещена смес от зехтина и половината масло. Щом поруменее, изливаме повече от половината мазнина и наливаме калвадоса. Фламбираме месото в тази смес на умерен котлон, като разклащаме внимателно съда, за да загасим пламъка. Заливаме с бульона и сваляме от котлона.

Загряваме останалото масло и в него пържим до омекване (около 10 мин) ябълката, целината и лука. Поръсваме с мащерката. Връщаме пилешкото на котлона, прибавяме ябълковата смес, готвим още 5 мин, изключваме котлона, похлупваме съда с капак и оставяме така ястието около 50 мин.

Разбиваме жълтъка със сметаната, слагаме го на горещ котлон 2-3 мин да се сгъсти, подправяме със сол и черен пипер. (Заливката трябва да остане топла, докато приготвяме гарнитурата. Затоплим ли я повторно, жълтъкът ще се пресече.)

Загряваме маслото за гарнитурата и пържим поръсените със захар парченца ябълка, докато приятно се карамелизират. (Вместо ябълки можем да карамелизираме сладки и твърди круши.)

Подреждаме пилето по чиниите, гарнираме, заливаме със соса и украсяваме с магданоз.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Начало