Продукти: (за 4 порции)
• 500 г мозък (телешки или говежди)
• 1 с. л. брашно
• 1/4 ч. ч. разтопено краве масло
• 2 с. л, галета
• 4 домата
• магданоз, копър
• оцет, сол
За пюрето:
• 10 картофа
• 1 с. л. разтопено краве масло
• 1 яйце
• 1/2 ч. ч. прясно мляко
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Потапяме мозъка в студена вода, за да се оттече кръвта и да набъбне. След това го почистваме от ципите, слагаме го в тенджера с вряща подсолена вода и оцет и варим на слаб огън около 2 минути.
Сварения мозък изваждаме и слагаме в гевгир да се отцеди, подсушаваме леко, след което разрязваме надлъжно, посоляваме, овалваме в брашно, разбито яйца и галета и изпържваме в сгорещеното масло до златисто.
При сервиране заливаме мозъка с маслото, останало от пърженето, украсяваме с резенчета домати и поръсваме с наситнените копър и магданоз.
Гарнираме с картофено пюре, приготвено от изброените продукти.
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...