Кулинарни рецепти » Саралия баклава

 Саралия баклава

Продукти:

• 500 г брашно
• 1 ч.ч. вода
• 1 яйце
• 1 ч.л. сол
• 1/2 ч.л. оцет
• 2 пакетчета краве масло
• 1 к.ч. мазнина за разточване
• 1 яйце за намазване

За плънката:

• 100 г орехови ядки
• 1 равна ч.л. канела

За сиропа:

• 600 г захар
• 2 ч.ч. вода
• 1 ванилия
• малко винена киселина

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, оцета и яйцето. Слагаме по малко от водата и омесваме много меко тесто. Разделяме го на 10 равни части, които върху намаслена плоскост оформяме на топчета. Нареждаме ги в тава, намазваме ги с мазнина и оставяме да отлежат на хладно място около 20 мин.

Намазваме топчетата отново с мазнина и върху намаслена плоскост ги разточваме на елипсовидни кори. Разпределяме от маслото върху половината на всяка кора така, че да може да се покрие с другата половина. След това разтегляме малко сгънатите кори, за да оформим правоъгълници. Разточваме ги и ги сгъваме на четири. Оставяме ги на студено да отлежат и по същия начин ги разточваме и сгъваме още два пъти. След като последния път отлежат 10-15 мин, разточваме кори с правоъгълна форма.

Разстиламе в края на всяка кора накълцаните и разбъркани с канела орехови ядки. Навиваме корите на рула, поотделно ги разтегляме и в намаслена тава ги навиваме във формата на продълговати охлюви. Намазваме с яйце и печем в умерена фурна.

Изчакваме саралията да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта, ванилията и винената киселина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало