Продукти:
• по-малки патладжани
• ситно нарязано зеле
• настъргани моркови
• наситнени чесън
• листа от целина
• магданоз, сол
За саламурата: /на1 л вода/
• 1 л оцет
• 1 ч.ч. сол
Начин на приготвяне:
Избираме здрави патладжани, отрязваме им дръжките и ги разполовяваме надлъжно. Издълбаваме семенната част, посоляваме и ги оставяме 30 мин да си пуснат горчивия сок. Отцеждаме и ги бланшираме във вряща подсолена вода 4-5 мин. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода, отцеждаме и ги оставяме напълно да изстинат.
Пълним патладжаните с посолената и леко намачкана смес от ситно нарязано зеле, настъргани моркови, наситнени чесън, магданоз и листа от целина. Слепваме половинките две по две и ги превръзваме през средата с клонче целина.
Сваряваме саламура от изброените продукти, прецеждаме, оставяме я да изстине и заливаме с нея подредените в буркани патладжани. Затваряме бурканите с целофан и конец или с пластмасови капачки и прибираме туршията на сухо и хладно място.
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...