Кулинарни рецепти » Кекс с лимоново пелте

 Кекс с лимоново пелте

Продукти:

• 1 пакетче краве масло
• 1 ч.ч. пудра захар
• 2 яйца
• 1 к.ч. смлени орехови ядки
• 1 к.ч. кисело мляко
• 2 ч.ч. брашно
• кората на 1 лимон
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• пудра захар за поръсване

За крема:

• 1 ч.ч. вода
• 1 ч.ч. захар
• сока и кората на 1 лимон
• 2 с.л. нишесте

Начин на приготвяне:

Разбиваме размекнатото при стайна температура масло с пудрата захар и при непрекъснато бъркане смесваме с жълтъците, които сме разбили отделно. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, настърганата лимонова кора и малко по малко брашното. Накрая сипваме смлените орехови ядки и внимателно съединяваме с разбитите на твърд сняг белтъци.

Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка, изпичаме кекса в предварително загрята силна фурна и го оставяме да истине.

Разтваряме захарта за крема във водата. Добавяме настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нишестето. Разбиваме сместа и я сгъстяваме на умерен огън, като бъркаме непрекъснато.


С помощта на конец разделяме изстиналия кекс хоризонтално на две части. Напълваме го с приготвения крем и отново го съединяваме. Поръсваме отгоре с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Начало