Продукти:
• 400 г брашно
• 350 г стафиди
• 100 мл ром
• 4 равни ч. л. бакпулвер
• 125 г захар
• 1 ванилия, на върха на ножа канела и индийско орехче
• настъргана кора от портокал
• 200 г извара
• 1 яйце
• 1 жълтък
• 150 г маргарин
• 100 г нарязана на кубчета кора от лимон
• 200 г обелени и смлени бадеми
За пълнежа:
• 100 г смлени бадеми
• 100 г пудра захар
• аромати по желание
За намазване:
• 100 г разтопено краве масло
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Накисваме стафидите в рома. От изброените съставки замесваме тесто. След това добавяме лимоновата кора, стафидите, отцедени от рома, и смлените бадеми. Върху плоскост, поръсена с брашно, разточваме тестото на правоъгълник с размери 30х20 см.
Отделно с миксера смесваме смлените бадеми от продуктите за пълнежа с пудрата захар и добавяме избраните аромати. Тази смес разстиламе върху разточеното тесто така, че отстрани да останат свободни ръбове. Откъм дългата страна навиваме тестото на руло - нито много хлабаво, нито прекалено стегнато.
Поставяме го в тавичка, чието дъно сме застлали с пергамент. Затопляме фурната първоначално до 250°С, след което намаляваме на 160-180°С и печем кейка около 50-60 минути. След като го извадим, веднага го намазваме с половината от маслото и поръсваме с пудра захар. Като поизстине, повтаряме процедурата.
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...