Продукти:
• 300 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 белтък
• 3 с.л. топла вода
• 150 г маргарин
• 1 щипка индийско орехче
• 1 щипка сол
• 1 щипка кардамон
• 1 с.л. маргарин за формата
За плънката:
• 200 г пресен лук
• 1 с.л. олио
• 250 г полусварена леща
• 400 г спанак
• 1 скилидка чесън
• 5 жълтъка
• 150 мл прясно мляко
• 1 щипка канела
• 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника.
Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме.
Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто.
Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...