Продукти:
• 500 г диня
• 1ч.ч. къпини
• 2 кофички гъсто кисело мляко
• 1 ч.ч.сметана
• 6-7 с.л.захар, изравнени с върха на ножа
• 2 белтъка
• 2 пакетчета желатин
За соса:
• 300 г сладка /несолена/ прясна извара
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 4- 5 с.л. вишнев или малинов сироп
• захар на вкус
Начин на приготвяне:
Слагаме част от къпините в купа и ги пасираме, а после прекарваме през марля, за да отстраним семенцата. Полученото объркваме с диненото пюре, млякото, сметаната, от която заделяме малко за украса, захарта и разтворения първо във вода,а после на водна баня желатин.
Във форма, обляна със студена вода, за да се отдели по-лесно, изсипваме сместа, прибираме я първо в камерата на хладилника или фризера,а след няколко часа сваляме в долните отделения.
Разбиваме белтъка с отделените къпини и малко кокосови сърготини или захар.
В стъклени купички разсипваме първо крема, после белтъчната смес и пак охлаждаме.
Приготвяме соса, като с пасатор обработваме указаните продукти. Заливаме десерта с приготвения сос.
При сервиране е желателно да използваме подходящи чинии и да украсим с добре измити листа от индрише, мента или лавандулови стръкчета.
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...