Продукти: (за 4 порции)
• 1 по-голямо пиле
• 500 г млада бамя
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 2 глави лук
• 1 с.л. брашно
• 2 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. червен пипер
• 3 домата
• 1 ч.ч. оцет
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Отрязваме наполовина дръжките на бамята и я държим 30 мин в смес от оцета и 2 ч.ч. вода.
Нарязваме пилето на порции и го изпържваме в сгорещената мазнина.
Изваждаме изпърженото месо и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Сипваме леко препеченото брашно и също го позапържваме. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. топла вода. Когато сосът се посгъсти, поръсваме червения пипер и посоляваме.
Връщаме изпърженото месо и отцедената бамя. Нареждаме върху бамята нарязаните на филийки домати, доливаме малко топла вода и варим на тих огън. Поръсваме с наситнен магданоз.
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...